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Electric Heaters
Tip-over protection

Q: Section 605.10 of the International  
Fire Code requires portable electric 
space heaters to be listed and labeled, 
but does not specify that the heaters 
need to be provided with a tip-over 
switch. Are portable listed electric 
heaters required to have a tip-over 
switch to prevent them from starting  
a fire if they are tipped over? 

A: UL Listed portable electric heaters must 
pass a tip-over test that simulates the most 
severe tip over orientation. This is one of 
many abnormal operation tests that Listed 
heater must pass without creating a risk  
of fire, electric shock or injury to persons. 
For this test, a risk of fire is created if there 
is any emission of embers, flame or molten 
metal from the heater, or if there is any 
glowing or flaming of the combustible 
material (terry cloth) upon which the heater 
is tipped.

Manufacturers of portable electric heaters 
may use temperature limiting controls or a 
switch to satisfy the requirements of the 
“tip-over” test. The Standard specifies that if 
a switch is employed in a heater to de-ener-
gize the heating elements in the event the 
heater is tipped over, the “tip-over” switch 
shall function before the heater has tipped in 
any direction beyond the angle of critical 
balance. Critical balance is defined as the 
minimum angle through which a heater must 
be tipped to cause it to tip over due solely to 
the force of gravity.

Portable electric heaters are Listed 
under the product category “Air 
Heaters, Movable and Wall- or 
Ceiling-Hung (KKPT).” The standard 
used to investigate products in this 
category is ANSI/UL 1278, “The 
Standard for Safety for Movable 
and Wall- or Ceiling-Hung Electric 
Room Heaters.” 


